Grand Hotel de Bajes

Grand Hotel de Bajes

Een open boek over het luxe leven in de Nederlandse justitiële inrichtingen
Grand Hotel De Bajes is een verhaal dat u van de ene in de andere verbazing doet vallen. Nederland heeft geen gevangenissen voor criminelen, Nederland deelt gratis hotelkamers uit.

BAM!!! De voordeur knalt uit zijn voegen en een zwaarbewapend arrestatieteam stormt mijn huis binnen. Ik sta onder arrest. 
Speciale units van de politie, FIOD en Defensie vallen op hetzelfde moment met meer dan driehonderd man dertig locaties binnen. De bordelen, panden en loodsen van mijn vader, seksondernemer Jan Bik, worden volledig uitgekamd. Hij en ik worden verdacht van het runnen van een criminele organisatie, fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Wij zouden de Belastingdienst voor zo’n 30 miljoen euro hebben opgelicht. 
Ik word afgevoerd naar de gevangenis. Verschrikkelijke beelden razen door mijn hoofd. Met vier man op cel, geweld, misbruik onder de douche – ik word hun gevangenisbitch en slaap op de betonnen grond. Elke dag werken tot mijn handen bloeden en overleven op water en brood. 
Het tegendeel blijkt waar. 
Grand Hotel de Bajes is een verhaal dat u van de ene in de andere verbazing doet vallen. Het is vooral ook een verhaal waar u recht op hebt: Nederland heeft geen gevangenissen voor criminelen, Nederland deelt all inclusive-hotelkamers uit.

Over de auteur

Andries Bik groeit op tussen de prostituees als oudste zoon van seksondernemer Jan Bik. 
Jan Bik heeft seksclubs van Maastricht tot aan Groningen en is al meer dan veertig jaar een zeer gerenommeerde naam in de branche. Jan Bik heeft een schone lei bij justitie, alleen wat strubbelingen met de fiscus. Die zouden hem graag als incassobureau zien bij het innen van belastingen bij de dames van lichte zeden. 
Andries denkt alleen maar aan sport en heeft weinig interesse in de clubs van zijn vader. Met zijn snowboard en surfplank reist hij de hele wereld over. Van de zachtste poedersneeuw in Canada tot de langste golven van Australië. Om dat te bekostigen heeft hij met een vriend een sportwinkel in Hilversum en werkt hij als loodgieter bij zijn vader. Waar hij zijn tijd grotendeels besteedt aan het verwijderen van condooms en tampons uit de verstopte toiletten en wasmachines. 
Als zijn vader getroffen wordt door een herseninfarct, gevolgd door een hartaanval, wordt Andries als oudste zoon gedwongen zijn vader bij te staan tot hij hersteld is. Hij verzorgt de post, betaalt facturen en zorgt dat de clubs netjes blijven draaien. Daarbij wordt hij geholpen door zijn maatje Sjoerd, die Jan Bik zal blijven helpen als Andries weer gaat reizen. Jan stuurt hen aan terwijl hij zelf weer leert lopen en praten in een Utrechts revalidatiecentrum. 
Dan gebeurt het onverwachte, als een donderslag bij heldere hemel. 
Driehonderd man vallen in binnen- en buitenland seksclubs, panden, loodsen en huizen binnen. 
Andries wordt met getrokken wapens door een arrestatieteam uit zijn huis gehaald. 
Jan Bik en zijn vrouw liggen nog op bed als zij op hetzelfde 
moment gearresteerd worden in een hotel op de Canarische Eilanden. 
Andries is plots hoofdverdachte: hij zou met zijn vader zo’n 30 miljoen euro verduisterd hebben. De meest verschrikkelijke beelden flitsen door zijn hoofd als hij afgevoerd wordt naar de bajes. Zal hij slachtoffer worden van mishandeling en misbruik, zoals hij in Amerikaanse films zo vaak heeft gezien? Of weet hij zich erdoorheen te slaan? 
Grand Hotel De Bajes is het eerste deel van een trilogie: in dit deel neemt Andries Bik de lezer mee in zijn bizarre leven achter de tralies. 
Deel twee beschrijft zijn jeugd als zoon van de grote seksbaas. Een ongelooflijk verhaal van een hechte familie en opgroeien tussen de dames van lichte zeden. 
Helaas is de branche ook een magneet voor criminaliteit. Afpersing, motorbendes en zelfs een ontvoering konden niet worden voorkomen. 
Zal hij deel twee afschrijven in vrijheid? Of in Grand Hotel De Bajes? 
Na het proces, half juli 2019, zal het antwoord zich openbaren.

Competenties:

Gevangenis; true crime; Jan Bik; Bajes; justitie; Andries Bik; hotel; grand hotel de bajes; leven in de gevangenis; penitiaire inrichting; PI; politie; fraude; witwassen; criminele organisatie; Crime; FIOD; Justitie; arrestatieteam; inval; moordenaar.

Recensies

"In één keer helemaal geluisterd"

"Dit kan toch niet waar zijn!" 

"Inderdaad een boek dat je van de ene in de andere verbazing doet vallen" 

"Nu begrijp ik het grote aantal draaideurcriminelen in Nederland"