Je eigen bedrijf starten?
Leertraject

Je eigen bedrijf starten?

Je overweegt om ondernemer te worden? De vrijheid tegemoet te gaan? Niet meer die medewerker in loondienst van de "baas" te zijn. De economie zit in de lift dus dit biedt voor veel "zelfstandigen" kansen. 

Zelfstandig zijn! Het lijkt veel mensen zo leuk. Ondernemer zijn, voor jezelf iets beginnen, je eigen baas kunnen zijn, iets opbouwen, een eigen bedrijf. Het starten van een onderneming is niet moeilijk. Het is eigenlijk niet meer dan je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst een BTW nummer aanvragen. Maar het lijkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Vooraf zul je diverse zaken goed moeten overwegen. Ondernemen is leuk, kan winstgevend zijn maar kijk vooraf vooral ook goed naar de risico's!

Voor je een eerste stap zet naar zelfstandigheid is het belangrijk je breed te oriënteren. Je zal straks voor klanten moeten zorgen, je moet gelijktijdig ook zelf werken, je zult je moeten verzekeren, je moet je financiën op orde moeten hebben, je jaaraangifte moeten doen, je BTW aangifte moeten doen. Maar laat je niet afschrikken. Deze trainingen helpen je verder!

Na de training eigen baas ben je al breed geïnformeerd. Goed voorbereid kun je nu stappen nemen om je bedrijf te starten.

Veel startende ondernemers beginnen met een kantoortje aan huis. Anderen nemen hun intrek in een bedrijfsverzamelgebouw, huren een bedrijfspand of laten deze bouwen. Hier komt nog veel bij kijken. Vooraf jezelf goed laten informeren is noodzakelijk. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Ondernemen is leuk. Zeker als je in staat bent je onderneming winstgevend te maken. Administratie en financiën zijn moeilijke onderwerpen voor starters. Kan je dat zelf? En hoe dan? Of kan ik beter een boekhouder of accountant inschakelen? Alles start met een goed plan.