Terug

Hoe kan ik mindfulness integreren in mijn leven?

24 december 2019

Mindfulness is de laatste jaren een hele trend geworden. Jij hebt er vast ook wel eens van gehoord. Er zijn verschillende opvattingen over wat mindfulness nou precies inhoud, maar in dit artikel leg ik je uit wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je het kunt toepassen in het dagelijks leven.

Wat is mindfulness?

De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme, waar het al meer dan 2000 jaar binnen de tradities wordt onderwezen.De meest gebruikte definitie van mindfulness is ‘bewust aanwezig in het hier en nu, zónder te oordelen.’ Veel mensen leven onbewust constant in hun gedachten, die vaak over de toekomst of het verleden, maar met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je bent op elk moment actief bezig met het waarnemen van je omgeving. Kijk, luister, ruik, proef en voel. Hiervoor is concentratie nodig. Ook moet er een open en eerlijke houding gedachten en gevoelens zijn en deze moeten geaccepteerd worden zonder te oordelen. Hierdoor kun je loskomen van onbewuste patronen.

Voordelen van mindfulness

Mindfulness heeft een groot aantal voordelen. Je bent meer gefocust op het moment, waardoor je productiever werkt, tijd bespaart, minder stress ervaart en rustiger bent in je hoofd. Het kan ook andere psychische klachten  verminderen. Ook zul je je langzaam maar zeker gelukkiger gaan voelen wanneer je mindfulness toepast. Je leert om meer te genieten van ‘de kleine dingen’ in het leven en om in elke situatie iets moois te herkennen. Hierdoor zul je meer gaan genieten van het leven en zal je kwaliteit van leven vooruit gaan.

Mindfulness leren

Wil je mindfulness leren en toepassen in je leven, dan moet je klein beginnen. Zet bijvoorbeeld je telefoon uit wanneer je met je kinderen aan het spelen bent en focus op het moment. Probeer andere gedachten los te laten. Dit lijkt misschien onmogelijk, maar hoe vaker je oefent, hoe meer je gaat ervaren dat je de baas kunt zijn over je gedachten. Probeer ook eventuele waarom-vragen die door je hoofd spoken los te laten. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen hier ook bij helpen. Er zijn een aantal cursussen en trainingen die je hierbij kunnen helpen. Zelf heb ik veel gehad aan de online cursus Mindfulness op At Monday. Deze cursus is erg praktisch en je gaat in een tijdsbestek van 5 weken werken aan ademhaling, waarneming, observeren, actie en meditatie.

Oefenen

De enige voorwaarde voor het leren van mindfulness is dat je ervoor open staat. In het begin zal het misschien moeilijk zijn of raar aanvoelen, maar oefening baart kunst! Als je regelmatig even tijd besteed aan oefeningen, zul je merken dan het makkelijker wordt of zelfs automatisch gaat. Al snel zul je dan de voordelen van mindfulness ervaren. Hieronder staat nog een paar andere cursussen die je misschien interessant vindt.

De online cursus Stressmanagement op At Monday leert je bewust te worden van waar je stress vandaan komt en wat je eraan kunt doen. 

In de online cursus Gelukkig leven op At Monday krijg je antwoord op vragen als: Wat is geluk? Wanneer is een mens gelukkig? En hoe makkelijk of moeilijk is het om geluk te beïnvloeden?

Vitaliteit zorgt ervoor gat je goed en energiek in je vel zit. In de online cursus Vitaliteit op At Monday leer je hoe je vitaal kunt leven.

Kijk hier om alle online cursussen, trainingen, webinars en assessments op At Monday te bekijken. Maak gebruik van onze speciale aanbieding en start nu met leren met 50% korting. Kortingscode gebruiken

  • Gezondheid, Zorg & Welzijn
  • Persoonlijke Effectiviteit