Terug

Social return, hoe gemeenten miljoenen laten liggen

24 december 2019 door Raymond Diemer

"Besteden gemeenten de fondsen die vrijkomen uit social return op een efficiënte, eerlijke en transparante manier of laat men door het beperkt aanbod van kandidaten die ingepast kunnen worden geld en kansen liggen?"

Uit een rondje langs een aantal gemeenten blijkt dat met regelmaat een goede invulling van social return te wensen overlaat en dat er vaak geld blijft liggen. Extrapolerend naar alle gemeenten in het land gaat het om vele miljoenen euro’s. Geld dat niet ten goede komt aan een kwetsbare doelgroep die het hard kan gebruiken.

Social return, wat is het?


Social return afspraken hebben als doel een bijdrage te leveren aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wordt als onderdeel bij aanbestedingen door de overheid verplicht gesteld.

De overheid wil over het algemeen dat bedrijven bij aanbestedingen een vast percentage (meestal 5%) van de opdracht som aan social return besteden. Dit kan door mensen uit 'de doelgroep' een arbeidsplaats te bieden. Ook het bieden van leer-/werkplekken, trainingen of opleiding aan deze mensen behoren tot de mogelijkheden. Het beleid hiervoor is nog volop in ontwikkeling.

Waar gaat het fout?


Afhankelijk van de gemeente is er meer of minder ruimte voor een eigen inbreng. En hier gaat het vaak fout. Door het ontbreken van beschikbare kandidaten komt het met regelmaat voor dat het gemeente en bedrijven niet lukt om acceptabele kandidaten voor de opdrachten te selecteren. Er vindt dan een korting plaats op de hoogte van de social return bijdrage of, om eindeloze discussies en procedures te voorkomen, wordt vaak besloten het er verder maar bij te laten. Jammer, een gemiste kans.

Kan het anders?


At Monday biedt gemeenten die hier mee worstelen een uitstekende mogelijkheid deze fondsen ten goede te laten komen aan IEDEREEN uit de doelgroep. At Monday is als enig arbeidsmarkt portal 100% open en onafhankelijk. Werkzoekenden (ook met afstand tot de arbeidsmarkt) en werkgevers kunnen elkaar volledig vrij, gratis en zonder tussenkomst vinden. Onbeperkt, 24/7. Werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zich met een professioneel loopbaanportfolio presenteren op At Monday maar medio maart 2017 ook op een speciaal ontwikkeld platform “Nationale Talentenbank“

Naast zichtbaarheid op de arbeidsmarkt bieden beide portals, At Monday en NTB, iedereen de mogelijkheid om voor een laag en vast bedrag per maand onbeperkt gebruik te maken van alle ruim 550 online trainingen van gerenommeerde opleiders als Online Academy van NCOI, Thar, SVH en icademy. Ook bieden beide portals met regelmaat actuele webinars waar loopbaancoaches en andere deskundigen kandidaten helpen zich o.a. beter voor te bereiden op een baan.

Laat de social return bijdragen niet verloren gaan!


Heeft uw gemeente ook moeite om een goede invulling te geven aan social return en staan budgetten om de doelgroep gedegen te helpen ook onder druk? Bel ( 076-571 66 67) of mail ons. Wij helpen graag om uw social return terecht te laten komen waar hij hoort: Bij de meest kwetsbare doelgroep.

Meer informatie over hoe wij gemeenten helpen bij het 100% open maken van de lokale arbeidsmarkt kunt u vinden op onze website Gemeente.works. U kunt daar ook ons projectplan downloaden. 

At Monday / Nationale Talentenbank

  • Financieel & Administratie