Terug

Hoe maak je een goed cv?

30 december 2019

Wist je dat een werkgever binnen 7 seconden al een beeld van je heeft aan de hand van jouw cv? Je kunt je cv bezien als het visitekaartje dat je achterlaat. Bedrijven krijgen vaak tientallen reacties op een vacature, waardoor ze niet veel tijd hebben om alle cv’s grondig door te lezen. Op basis van de eerste indruk van je cv wordt er bepaald of je binnen de functie past. Het is dus erg belangrijk dat je een goed en overzichtelijk cv hebt. Hoe maak je die? Ik heb een aantal punten waaraan een goed cv moet voldoen op een rijtje gezet.

Voor ik deze punten ga bespreken is het nog even goed om het verschil tussen je cv en je sollicitatiebrief duidelijk te maken. Je cv is een beknopt overzicht van je kennis, vaardigheden en ervaring. Een sollicitatiebrief is specifiek gericht op de functie waarvoor je solliciteert en hierin zet je onder andere je motivatie, wat je toevoegt aan het bedrijf en hoe je de functie zou gaan invullen. Zorg er in ieder geval voor dat je sollicitatiebrief geen herhaling is van je cv. 

In dit artikel zal ik het alleen over het maken van een cv hebben. In een andere blog zal ik inhoudelijk dieper ingaan op het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Inhoud

  • Begin jouw cv met contactgegevens. Standaard gegevens die je altijd moet vermelden zijn je naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Zet hier ook een foto van jezelf neer. Wanneer je een online cv maakt, dan is een video ook erg effectief. Op de website At Monday kun je bijvoorbeeld een video in je online cv plaatsen. Je kunt hier ook sociale media pagina’s aan toevoegen, mits ze het beeld dat de pagina van jou geeft ten goede komen.
  • Vervolgens schrijf je een stukje over jezelf. Hou het kort en persoonlijk. 4 of 5 zinnen kan al genoeg zijn. Probeer creatief te zijn en pas het stukje eventueel per sollicitatie aan.
  • Een van de belangrijkste dingen in een cv is je werkervaring. Probeer hier niet zo veel mogelijk baantjes op te sommen, maar geef alleen de relevante banen aan. Vertel ook per baan kort wat jouw taken en/of verantwoordelijkheden waren.
  • Hierna vermeld je kort je opleiding(en). Begin bij je middelbare school en vermeld daarna de opleiding(en) die je hebt gevolgd. Zet er ook bij of je het diploma gehaald hebt. Extra naschoolse activiteiten of bijvoorbeeld een interessante scriptie kun je hier ook bijzetten en zullen de kwaliteit van je cv verbeteren. Eventuele cursussen die je hebt gevolgd kun je ook hier vermelden.
  • Tot slot schrijf je kort maar krachtig over je kennis en vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan talen- en softwarekennis. Probeer het zo specifiek en onderscheidend mogelijk te houden en geen standaard dingen op te noemen.

Nauwkeurig, verzorgd en beknopt

Dit zijn de 3 sleutelwoorden waar een goed cv aan moet voldoen. Zoals al eerder gezegd, hebben werkgevers of recruiters niet veel tijd om jouw cv door te nemen. Houd het daarom kort, maar wees wel nauwkeurig. Ga bijvoorbeeld geen lange opsommingen maken van alle banen die je hebt gehad en ga ook niet een half A4 met tekst over jezelf schrijven. Pak de belangrijkste en meest relevante informatie eruit. Deze kan je dan vervolgens kort uitwerken. Zorg er vooral voor dat je cv er verzorgd uitziet. Maak gebruik van onderkopjes en bulletpoints. Zorg voor een goede en overzichtelijke indeling. Als werkgevers moeten zoeken naar de informatie dan zullen zij al snel afhaken. 

Diploma's en certificaten

Het is belangrijk om te laten zien welke diploma’s en certificaten je hebt behaald, omdat deze bewijzen dat wat je zegt ook waar is. Filter ook deze weer op relevantie. Een certificaat van een cursus photoshop zal bijvoorbeeld voor je baantje als kassière niet erg belangrijk zijn. Het certificaat van een cursus over klantvriendelijkheid natuurlijk wel. Tip: op At Monday kun je heel makkelijk je behaalde diploma’s en certificaten naar je online cv uploaden.

Portfolio 

Hoe laat je een werkgever zien wat jij in je hebt? Dit kan door het maken van een portfolio. Als je een online portfolio hebt, dan is het aan te raden om deze in je cv te zetten. In je portfolio hoeven niet alleen opdrachten voor eerdere werkgevers te staan, maar je kunt bijvoorbeeld ook laten zien wat je in je vrije tijd, voor je opleiding of tijdens je stage hebt gemaakt. 

Persoonlijkheidstest

Een persoonlijkheidtest wordt door werkgevers steeds meer gewaardeerd en zal je cv meer laten opvallen. Zet op een overzichtelijke manier de resultaten van de persoonlijkheidstest die je hebt gevolgd in je cv. Hierdoor kan een bedrijf nog beter zien of jij binnen de gekozen functie past. Op At Monday kun je bijvoorbeeld een gratis professionele DISC-persoonlijkheidstest doen waarvan de resultaten in je online cv komen te staan. Dit kan voor een bedrijf een extra stimulans zijn om jou te kiezen.

Online tools

Je kunt veel websites vinden die je helpen met het maken van een cv. Vaak zijn deze betaald of erg basic. Een hele mooie gratis tool voor het maken van een online cv is te vinden op At Monday. Deze is gratis en voldoet aan de modernste eisen. Je kunt je cv via de site ook nog eens direct online kunt presenteren op de arbeitsmarkt. Wil je nog meer weten over het maken van een cv en jezelf presenteren? Dan vind je de online cursus Solliciteren op papier vast interessant. In deze cursus wordt veel dieper ingegaan op het maken van een cv en een sollicitatiebrief. Ook de cursus Succesvol solliciteren zal je helpen om jezelf goed te presenteren.

  • Communicatie & Presentatie