Terug

Wees baas over je eigen carrière

23 december 2019 door Olav Kaspers

De tijd dat je baas bij een tekort aan personeel even een paar extra handen inhuurde is al eventjes voorbij. Niet alleen vanwege de overspannen arbeidsmarkt in vooral de productiebedrijven. Het heeft er ook mee te maken dat we steeds meer werken met onze hersens. Even een extra hoofd inhuren gaat niet zo makkelijk. Dat betekent dat een bedrijf die kostbare hoofden van het personeel moet koesteren. Zoals voldoende mogelijkheden bieden voor ontspanning, carrière en uitdaging om gemotiveerd te blijven. Plus ruimte voor persoonlijke ontwikkeling in de vorm van (bedrijfs)opleidingen en vrijwilligerswerk.

Wanneer jij met frisse zin aan je werkdag begint en helemaal up-to-date bent met alle nieuwe ontwikkelingen ben je sowieso aantrekkelijk voor je baas. Dan heb je een grote employability, zoals ze dat noemen. Het maakt jou flexibeler en hij kan je direct op nieuwe projecten of een andere klus zetten. Wendbaar en flexibel dus. En daar mag hij je best voor belonen in de vorm van goede voorwaarden in je contract. Daar komt nog bij dat “lifetime employment” helemaal niet meer vanzelfsprekend is. Maar 50% heeft tegenwoordig een vaste baan. Dus als je verstandig bent zorg je zelf ook dat je employable blijft.

LEREN

Welke dingen zou je nu in je arbeidscontract kunnen laten opnemen? Als het gaat om individuele ontwikkeling blijft training belangrijk. In-company trainingen voor nieuwe machines of software zijn natuurlijk essentieel voor je werk en je carrière. Die moet je gewoon doen. Ook kan je op een bepaald moment verlangen naar verdieping van je kennis. Via een vervolgstudie bijvoorbeeld of een korte cursus. Tegenwoordig heb je ook platforms waar je tegen betaling van een vast bedrag per maand allerlei cursussen en workshops kan volgen. Ook lessen die niets met je werk te maken hebben, maar wel positief voor je werk kunnen zijn. Zoals over slapen, mindfulness of samenwerken. Als laatste kun je ook vragen om een uitdaging op zijn tijd. Een stage in een hogere functie of een moeilijkere opdracht.

COACHING

Je hebt dan eindelijk die perfecte baan in de pocket en gaat er met veel plezier tegenaan. Dan kan het soms na een tijdje best tegenvallen. Je kan niet goed met een collega overweg. Het werk is te voorspellend of je krijgt je werk niet altijd op tijd af. Dat kan een gevoel van falen veroorzaken. Gevaarlijk, want een burnout ligt dan op de loer. Mentorschap, teamoverleg, feedback en coaching zijn tools waarmee je dit tegen kan gaan. Een mentor als arbeidsvoorwaarde is helemaal geen overbodige luxe met al die wendbaarheid en flexibiliteit die van jou gevraagd wordt.

MEERDAAGSE CONGRESSEN EN SEMINARS

In principe hoef je voor bovenstaande voorwaarden de werkvloer niet te verlaten. Het is leuk om af en toe ook eens concullega’s te ontmoeten en te praten en te leren van elkaars ervaringen. Een meerdaags congres op een fijne plek is een prettige afwisseling in je dagelijkse werk. Of als je juist vaak van huis bent voor je werk een thuisblijfstage op een andere afdeling. Zorg dat die ruimte voor afwisseling mogelijk is. Dat houdt je gemotiveerd.

VRIJWILLIGERSWERK

Steek je graag je handen uit de mouwen voor anderen? Dan is het fijn dat je daar van je baas een paar dagen per jaar extra tijd voor krijgt. Veel mensen hebben in hun vrijwilligerswerk taken die veel verantwoordelijker zijn dan in hun dagelijkse werk. Dat levert uiteindelijk ook wat op voor je baas. Plus je kan je weer even lekker opladen. Of je bent na een paar dagen hard work no play juist weer helemaal blij met je kantoorbaan.

VERWACHTINGEN

Het zou goed zijn als je de verwachtingen van te voren goed doorneemt. Zit jij te denken aan een snelle carrière en het bedrijf zoekt juist een stabiele factor voor een vaste taak? Dat gaat natuurlijk niet goed komen. Je kunt maar beter duidelijk vertellen waar het op staat. Dan is van te voren helder wat jullie voor elkaar kunnen betekenen en wat de verwachtingen zijn. Dat voorkomt teleurstellingen. In je contract kun je dan laten vastleggen wat de voorwaarden en mogelijkheden voor het maken van een carrière zijn, zoals targets, beoordelingsgesprekken of een loopbaancoach. Wees baas over je eigen carrière.

  • HR, Psychologie & Coaching
  • Persoonlijke Effectiviteit