Terug

SEO en de 3 soorten zoekers op het internet

23 december 2019 door Marielle van Raaij

Wat als zoekmachines niet bestonden? Dat is net zoiets als dat wegenkaarten niet bestaan. Geen stratenplan, geen route plannen. Hoe kom je nu op je bestemming? Hoe zorg je als bedrijf dat een klant bij je winkel komt? Gelukkig hebben we wel zoekmachines die onze klanten helpen met zoeken. Zoekenden op het internet, een grote schat die je wilt ontdekken en koesteren. Daar helpt SEO bij. Hieronder ga ik wat dieper in op de drie soorten zoekers op het internet en wat SEO voor je kan doen om ze jou te helpen vinden.  

Ik weet al wie je bent, maar wil nog wat meer info

De makkelijkste groep websitezoekers is de groep die je bedrijf al kent. Ze  weten al wie je bent, kennen je naam of ze weten misschien je URL, maar willen eerst nog wat meer info. Navigatiezoekers is een veelgehoorde naam voor deze groep. Hoe zijn ze daar nu achter gekomen? Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Een offline reclame-uiting in bijvoorbeeld een lokaal dagblad
  • Langs het bedrijf gereden
  • Mond-tot-mond reclame
  • Een eerder bezoek aan de website

Nu zul je misschien denken: “Daar heb ik geen zoekmachine voor nodig. Ze kennen mijn website adres.”. Toch is ook hier de zoekmachine van belang, omdat mensen meestal kiezen om de naam van het bedrijf in de zoekbalk in te typen i.p.v. in de adresbalk. Dat scheelt een https//:. Ook handig als je niet weet of het .nl of .com is.

Om deze groep goed te bedienen is een bedrijvenpagina belangrijk. Je weet wel, die info die bovenaan de zoekpagina verschijnt met adres, een routeplanner waar je alleen even op hoeft te klikken en met, niet onbelangrijk, telefoonnummer en openingstijden.

Ik zat wat te browsen en kwam je tegen

De informatiezoeker: zoeken naar een stukje informatie of een oplossing voor een probleem. Dat kan informatie over jouw product of dienst zijn. Maar het kan ook zijn dat iemand aan het zoeken is naar informatie over wolkenkrabbers en dan het bakje met de glazenwassers ontdekt en daar over gaat lezen. Dan bedenkt hij dat de eigen ramen op de bovenverdieping ook eens gewassen moeten worden. Zo ontstaat ineens een klant, als je een glazenwasser bent.

Voor deze groep zoekers op internet is goede tekst en ook veel tekst op je website belangrijk. Want stel je nu eens voor dat je als glazenwasbedrijf een blog hebt geschreven over het ramenwassen van hoge flats en het woordje wolkenkrabbers en bakje hebt gebruikt. Google weet dat de informatiezoeker interesse had in die dingen en zal jou dan naar voren schuiven in de zoekresultaten.

Ik wil iets kopen, maar weet nog niet waar

Deze klanten wil je beslist je bedrijf in hebben. Online marketingmensen zijn er gek op, de transactiezoekers. Jij hebt per slot van rekening de dienst of het product en die wil je graag kwijt. Extra belangrijk dus om te zorgen dat je gevonden wordt tussen alle concurrenten.

Voor de belangrijkste groep is een scala aan mogelijkheden voorhanden die zorgt dat je hoog in de zoekmachines eindigt. Te veel om hier te noemen. Misschien leuk om eens een cursus in te doen. Wel is het goed om op deze groep al dan niet betaalde zoekmachinemarketing (SEO) in te zetten. De waarschijnlijkheid dat deze groep een product koopt is namelijk groot. Andere plekken waar je deze groep kan vinden is op vergelijkingssites en via Social Media.

Meer leren over SEO en Online Marketing:

Online cursus Search Engine Optimization (SEO) - SEO is voor iedereen met een of meerdere websites die meer bezoekers wil trekken. Je haalt het meeste uit deze online training Search Engine Optimization als je ook echt een website hebt waar je direct aan kan werken.

Online cursus Marketing - Weet je niet waar je moet beginnen? Dan moet je de online cursus marketing volgen. Je leert de hele basis waardoor je snapt wat je te doen staat. Bonus: met deze hands-on cursus maak je al direct een goede start met je eigen online marketing.

Online cursus blogs en columns schrijven - Zoals gezegd is goede tekst op je site erg belangrijk tegenwoordig. De online cursus blogs en columns schrijven helpt je om meer traffic naar je site te krijgen en beter gevonden te worden dankzij goede teksten.

Online cursus Google Analytics - Betaald zoekers naar je website krijgen. Dan is de  online cursus Google Analytics heel handig. Zodat je maximaal profijt uit je marketingbudget haalt.

 

  • (Online) Marketing & Sales