Talentcard®
Overzicht profielen
Talentcard van Diederik Gerth van Wijk

Diederik Gerth van Wijk

Personalia

Leeftijd
66 jaar

Portfolio

Rijbewijs en talenkennis

Talen (spreken)
  • Nederlands
  • Duits
  • Engels
  • Frans
  • Spaans
Talen (schrijven)
  • Nederlands
  • Duits
  • Engels
  • Frans
  • Spaans
Rijbewijs
  • B - Personenauto
  • E - Aanhanger

Dit ben ik

Mijn dromen en ambities

Internationaal erkend expert in het ontwerpen van markeringstalen.
Intelligent, zowel talen- als wiskundeknobbel. Creatief denker, scherp analyticus.
Ontwerper en bouwer, geen manager, wel strategisch visionair.
Ziet belang van (open) standaarden, maar weet ook wanneer maatwerk noodzakelijk is. Ontwerpt of kiest gereedschap wel zo dat het niet één probleem maar een klasse van problemen oplost, op gebruikersvriendelijke en onderhoudbare wijze.
Houdt grote lijn in de gaten, maar weet dat het uiteindelijk bits zijn die verwerkt moeten worden. Voelt meer voor bottom up dan voor top down. Weet ook dat (en hoe) systemen moeten samenwerken. Grote aandacht voor onderhoudbaarheid en versiebeheer.
Wil tot de kern van problemen komen, en als die gevonden is dat graag (met de oplossing) breed uitdragen. Doet dat zowel in woord als geschrift op onderhoudende wijze.
Kan niet delegeren, dus laat dat doen.

Wat breng ik mee?

Mijn huidige situatie

Functie(s):
  • programmeur internet
Sector(en):
  • ICT
Carrièreniveau:
  • Ervaren
Beschikbaar vanaf:
  • Per direct

Werkervaring

2008 tot 2014
Oprichter en consultant Doxatrix. Richt zich op ontwerp van XML-applicaties. Doet onderzoek naar Metadata bij Rijksoverheid voor Stipp, programmeert in XSLT voor interne systemen van Be Informed en zet cursus XML Schema op voor Ambrac. Doet onderzoek naar documentgerichte schematalen om design patterns te onderkennen. Geeft incidenteel gastcollege op Universiteit Twente. Merkt dat hij meer onderzoeker en onderwijzer dan ondernemer is.

2007 tot 2008
Initiatiefnemer en hoofdontwerper aBOXforDOX, systeem om documenten (webpagina's, locale bestanden, mails) die niet expliciet naar elkaar verwijzen maar wel gezamelijke kenmerken hebben via metadata te verbinden. Slaagt er niet in om launching customer te vinden.

1992 tot 2007
Stafmedewerker, later content architect Kluwer. Beheert de SGML-DTD's van Wolters Kluwer Rechtswetenschappen, en brengt de ontspoorde familieleden weer onder een dak. Ontwerpt en bouwt schakelkast om de leden van een DTD-familie te kunnen definiëren middels een verzameling in- en uitschakelbare opties. Maakt systeem om automatisch documentatie en elementclassificatie te generereren, op basis van DTD2HTML. Onderzoekt de mogelijkheden van het internet voor de uitgeverij. Begeleidt de overstap van SGML naar XML. Staat aan de wieg van project Publishing Management (PuMa). Spreekt op diverse (inter)nationale congressen.

1988 tot 1992
Programmeur, later projectleider Samsom-Veldkamp. Maakt verzameling Units voor Turbo Pascal waarmee diverse programma's heel gemakkelijk gebouwd kunnen worden, en maakt daarmee utilities ter ondersteuning van het full text Storage and Retrieval-pakket Status. Ontwerpt en bouwt heel gebruikersvriendelijke formuliergedreven teksteditor, StEntry. Leidt technische kant van het grootste project van Samsom-Veldkamp: de digitalisering van de catalogus en de shot lists van het Film- en Beeldbandarchief van de NOS en Polygoon (omzet 5,1 mijoen, doorlooptijd 3 jaar, op tijd opgeleverd).

1986 tot 1987
Oprichter en dBase-programmeur Gerth van Wijk Programma’s & Handleidingen. Maakt met FoxBase relationele database met vastgoed-gegevens voor projectontwikkelaar.

1980 tot 1985
Student-Assistent Automatische InformatieVerwerking Erasmus Universiteit Rotterdam. Schrijft diverse handleidingen (o.a. Basic, Multiplan). Ontwerpt om die fraai vorm te kunnen geven en inhoudsopgave en register te kunnen gemereren opmaaktaal en schrijft het opmaakprogramma en syntaxdiagrammenplotter. Assisiteert bij diverse colleges, stelt tentamina mede op en kijkt ze na.

Opleidingen

1976 tot 1987
Economie, Algemeen Economische Variant, Doctoraal, Erasmus Universiteit Rotterdam (gehaald met gemiddeld eindcijfer 8,0). Keuzevakken: Automatische Informatieverwerking en Geschiedenis van het Economisch Denken. Scriptie: Woordenlijsten ten behoeve van Intentionele Tekstverwerking (bij Prof. Verhoeff, AIV)

Meer over mij

Werkgebied

  • Schalkhaar 50km
Talentcard®