Management (samenvatting)

Management (samenvatting)

Wat is management nou eigenlijk? Waar richt het zich op? Is het nodig? Peter Drucker, een godfather van bedrijfsinzicht, legt uit waarom Management de belangrijkste taak van een organisatie is, hoe het sinds de industrialisering is gewijzigd qua focus, waar het om draait, en waar je allemaal op moet letten.

Management (Samenvatting)

Wat is management nou eigenlijk? Waar richt het zich op? Is het nodig? Peter Drucker, een godfather van bedrijfsinzicht, legt uit waarom Management de belangrijkste taak van een organisatie is, hoe het sinds de industrialisering is gewijzigd qua focus, waar het om draait, en waar je allemaal op moet letten. Lees meer.....

 

De auteur

Peter was een Amerikaanse schrijver, hoogleraar en consultant, onder andere op het gebied van organisatieleer en management. Drucker studeerde juridische wetenschappen aan de universiteiten van Hamburg en Frankfurt. Nadat een van zijn artikelen door de nazi's verbrand werd, verhuisde de van Joodse afkomst zijnde Drucker naar Londen. Hier trouwde hij met Doris Schmitz. Later verhuisde hij naar de Verenigde Staten om er te werken als correspondent voor verscheidene Britse kranten. In de VS werd hij onder meer consultant van General Motors, wat de basis vormde van zijn bekende boek Concept of the Corporation.

 

Over de samenvattingen

De samenvattingen van SpeedMBA zijn ultracompact. Of het origineel nu een boek van 200 of van 500 pagina’s is, steeds krijg je in het equivalent van 1,5 tot 2 A4 de gehele essentie van het boek mee. Voor de één is dit de ideale lengte om de kernboodschappen mee te pakken, voor de ander kan het als een aftasting dienen om het echte boek te gaan lezen.

 

De samenvatter Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites. Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstonden ook de samenvattingen van SpeedMBA. 

Ambitie
Besluitvaardigheid
Betrokkenheid
Delegeren
Discipline
Energie
Informatie-analyse
Initiatief nemen
Integriteit
Klantgerichtheid
Luisteren
Mondelinge vaardigheid
Motiveren
Netwerkvaardigheid
Omgevingsbewustzijn
Onafhankelijkheid
Ontwikkelen medewerkers
Oordeelsvorming
Organisatiegericht aansturen
Overtuigingskracht
Plannen en organiseren
Prioritering
Probleemanalyse
Samenwerken
Snel schakelen
Stressbestendigheid