Ouderbetrokkenheid PO

Online cursus Ouderbetrokkenheid PO

In deze cursus leer je wat ouderbetrokkenheid in het PO is, hoe dat eruit ziet in de praktijk en wat je zelf kunt en moet doen om deze ouderbetrokkenheid te vergroten.

Ouderbetrokkenheid in het PO is steeds meer een thema. De praktijk is vooral dat we goed worden geïnformeerd over alles, dat van ons verwacht wordt dat we onze kinderen thuis ondersteunen met huiswerk en hen in de gaten houden met bijvoorbeeld Magister. Maar dat is nog geen ouderbetrokkenheid om de beoogde effecten te halen die onderzoeken ons inmiddels leren.

Wel staat men open voor samenwerking als het niet lekker gaat met je kind, maar samenwerken is ook belangrijk voor leerlingen zonder zorgen. Ook zijn er steeds meer scholen die zogenaamde MOL-gesprekken voeren (Mentor-Ouder-Leerling), in die gesprekken komt samenwerking vaak mooi tot stand. Maar ouderbetrokkenheid is meer. Deze module gaat specifiek over ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs: wat is dat? Hoe werk je samen met ouders in plaats van alleen maar informeren, wat is de rol van de mentor, waar moet je rekening mee houden enzovoort.

Doel van de cursus

In deze cursus leer je wat ouderbetrokkenheid in het PO is, hoe dat eruit ziet in de praktijk en wat je zelf kunt en moet doen om deze ouderbetrokkenheid te vergroten.

Wat kan je of ken je na de cursus (leerdoelen)

  • Je begrijpt waarom ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs een minstens zo belangrijk thema is als in het basisonderwijs.
  • Je kent de inhoud van de Zelfdeterminatie theorie en de loyaliteitstheorie van Nagy en kunt deze in verband brengen met ouderbetrokkenheid.
  • Je kunt uitleggen waarom tevredenheidsonderzoeken niet op de juiste manier de kwaliteit van scholen meten en op welke manier dit wel gedaan moet worden.
  • Je weet op welke manier ouderbetrokkenheid in het PO vormgegeven kan worden aan de hand van het Inrichtingsmodel Ouderbetrokkenheid en de Nieuwe Standaarden Ouderbetrokkenheid.

Duur en studiebelasting

De cursus Ouderbetrokkenheid (PO) duurt ongeveer 4 uur met een studiebelasting van 6 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze cursus is bedoeld voor docenten en iedereen die geïnteresseerd is in ouderbetrokkenheid in het PO.

Vaardigheden

Door het volgen van deze cursus werk je aan je vaardigheden om ouderbetrokkenheid op de juiste manier in te richten op je school om zo de ouders meer betrokken te laten zijn.

Lesmaterialen

De cursus Ouderbetrokkenheid (PO) bestaat uit: Online instructie, E-learning en een Vraag na elke paragraaf.

Opbouw van de cursus

Deze cursus Ouderbetrokkenheid (PO) bestaat uit vier thema's:

  1. Ouderbetrokkenheid
  2. Andere belangrijke theorieën bij ouderbetrokkenheid
  3. Richt je niet op tevreden ouders
  4. Het vormgeven van ouderbetrokkenheid

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Aan het eind van elk thema wordt een reflectievraag over het thema gesteld.