Zone van naaste ontwikkeling - Oudere kind

Online cursus Zone van naaste ontwikkeling - Oudere kind

In het onderwijs wordt regelmatig gesproken over de zone van naaste ontwikkeling (ZNO). Bijna elke leraar kent dit begrip wel. Maar wat houdt dit nu precies in?

En hoe kan je deze ZNO in je onderwijs verwerken? Deze cursus bespreekt de ZNO en geeft handvatten om de ZNO van je leerlingen aan te spreken. De cursus is vooral bedoeld voor leraren die met oudere kinderen werken.

Doel van de cursus

In deze cursus leer je wat de zone van naaste ontwikkeling (ZNO) is, hoe je deze kan stimuleren in je lessen en hoe je leerlingen van elkaar kan laten leren.

Wat kan je of ken je na de cursus

  • Je weet wat de zone van naaste ontwikkeling inhoudt.
  • Je kent het Cognitive Apprenticeship Model en weet hoe je dit didactische model kan gebruiken in je lessen of bij opdrachten om de zone van naaste ontwikkeling van je leerlingen te stimuleren.
  • Je weet hoe je het onderwijs kan vormgeven om zo de zone van de naaste ontwikkeling van je leerlingen te stimuleren en weet welke leerkrachtvaardigheden je zelf moet hebben om deze te stimuleren.
  • Je kent manieren om leerlingen van elkaar te laten leren en zo door middel van samenwerking de zone van de naaste ontwikkeling van alle leerlingen te stimuleren.

Duur en studiebelasting

De cursus Zone van naaste ontwikkeling - Oudere kind duurt ongeveer 6 uur met een studiebelasting van 8 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren die met oudere kinderen werken. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal mbo-niveau is aan te bevelen.

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over de zone van de naaste ontwikkeling van je leerlingen en hoe je dit kan stimuleren. Je ontwikkelt je leerkrachtvaardigheden door activiteiten in en buiten de klas uit te voeren die de zone van de naaste ontwikkeling van je leerlingen zal stimuleren.

Lesmaterialen

De cursus Zone van naaste ontwikkeling - Oudere kind bestaat uit: Online instructie, E-learning en vragen na elk (sub)thema.

Opbouw van de cursus

Deze module bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst wordt de zone van naaste ontwikkeling (ZNO) besproken aan de hand van vier thema's:

  1. Wat is ZNO?
  2. CAT-model
  3. Onderwijsaanbod
  4. Groepsactiviteiten

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Aan het eind van bijna elk thema wordt een reflectievraag over het thema gesteld.

Toetsing

Om voor de cursus te slagen, moet je minimaal 90 procent van de vragen goed beantwoord hebben. 

Certificaat

Als je slaagt voor de cursus, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn of op een ander loopbaanportal zoals At Monday plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!