Je team beter laten presteren
Leertraject

Laat je team beter presteren!

Misschien is dat wel de kern van carriere maken: succesvol omgaan met andere mensen. Want voor veel hogere functies geldt dat niet zozeer vakinhoudelijke kwaliteiten nodig zijn, maar het vermogen om effectief samen te werken. En dat is geen eenvoudige opdracht. Je bent zelf zo sterk als het functioneren van je team!

Als je een lijst zou moeten maken van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt om tot bloei en ontwikkeling te komen op de werkvloer – en eigenlijk in het hele leven- dan zou samenwerken anders gezegd een goede teamspeler zijn, boven aan het lijstje moeten staan. Als je geen goede teamspeler bent kan een team niet goed functioneren. Goed leiderschap is hier essentieel voor. 

Tags: Leiderschap - soft-skills

Leidinggeven is het meest complexe onderdeel van de taak van de manager. Een manager moet simpel gezegd resultaten boeken met mensen. Dat stelt eisen aan de omgang met ondergeschikten. In veel situaties zijn mensen goed ingewerkt en weten ze wat jij als manager van hen verwacht. Een van je taken als manager kan zijn het inwerken van nieuwe medewerkers. Daarnaast is de voortgang controleren en bijsturen een zeer belangrijke taak.

Organisaties gaan er vaak vanuit dat als je een groep mensen samenbrengt ze als team zullen presteren. Alleen mensen samenbrengen is niet genoeg. “Een team worden en blijven vereist toewijding en discipline. Het is net als een goed huwelijk, je bent nooit klaar met eraan werken"

Wanneer medewerkers goed werk afleveren, trek je als leidinggevende meestal de conclusie dat het wel goed zit met de motivatie. Leidinggevenden maken echter vaak dezelfde fout als hun eigen managers: ze weten maar weinig van het motivatiepatroon van de medewerker. Pas als ze stilstaan bij de factoren die hun eigen enthousiasme en hun eigen gedrevenheid bepalen, begrijpen ze wat motivatie eigenlijk is.

Overbelast als manager? Dan gaat er iets niet goed. Delegeer je taken en creëer lucht in je werkpakket. Als je er in slaagt je taken goed te delegeren, krijg je een gemotiveerd en beter functionerend team als bonus. Je geeft medewerkers dan de kans zich te ontwikkelen in de taken die je ze geeft.

Als leidinggevende kun je op veel verschillende manieren controleren. Dat is ook meteen een valkuil van veel managers: je kunt niet alles controleren. Een negatief effect van te veel controle is bovendien dat je medewerkers geen enkele vrijheid meer ervaren in hun functioneren. Dat heeft een nadelige invloed op hun motivatie.

Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de ander niet in orde is, of juist heel erg goed is. Je stuurt elkaar bij door commentaar te geven. Wie feedback geeft, kan ook feedback terug verwachten.