Terug

Negatieve sfeer op het werk: Waar begin je?

5 juli 2021 door Olav Kaspers

Een negatieve werksfeer daar zit niemand op te wachten. Daar hoef je geen onderzoek naar te doen, het is gewoon heel vervelend als collega’s het met elkaar niet kunnen vinden. Vaak heeft dat een sneeuwbaleffect. De leiding wordt er op aangekeken. Andere afdelingen kijken negatief op de betrokken medewerkers en gaan zaken zelf oplossen. Productie komt onder druk te staan, wat weer leidt tot meer werkdruk, enzovoort. De negatieve sfeer is slecht voor de gezondheid. Niet alleen voor de medewerker zelf. Ook collega’s krijgen door ziekteverzuim met meer stress te maken.
 

Hedonisch en eudonomisch welzijn

Psychologe Barbara Fredrickson is gespecialiseerd in gevoel van welzijn bij mensen en heeft verschillende onderzoeken gedaan naar negatieve en positieve sfeer en de impact die dat heeft op het lichaam en de genen. Een positief gevoel is te verdelen in hedonisch en eudonomisch welzijn. Hedonisch welzijn is het gevoel van geluk op korte termijn, zoals wat je kan voelen bij het eten van lekkere chocola. Eudonomisch geluk is dat je tevreden bent met jezelf. Omdat je bijvoorbeeld een doel hebt bereikt of lekker in je relatie zit. Een constant gevoel van tevredenheid krijg je met hedonisch en eudonomisch welzijn samen.

Het is al langer bekend dat positieve mensen een gezonder leven hebben dan mensen met veel stress. Daarbij kan een positief gevoel van welzijn stress levels verlagen en depressieve gevoelens en andere gevoelens van negativiteit verdrijven. Uit het onderzoek van Dickinson blijkt dat hedonisch en eudonomisch welzijn verschillende effecten op de genen hebben. Mensen met vooral hedonische welzijnsgevoelens zijn erg gevoelig voor prikkels in de breedste zin. Dus ook stress gerelateerde prikkels. Het eudonomische welzijn zorgt juist voor een vertraging in de respons. Je hebt dus hedonische positiviteit nodig om je snel uit een dipje te krijgen. En om te voorkomen dat je in een dip terecht komt, heb je vooral eudonomisch geluk nodig.
 

Hoe pak je die negatieve werksfeer aan?

Tot zover de theorie over positieve gevoelens. Wat kunnen we hier nu uit leren? Je kunt een negatief gevoel snel laten verdwijnen door veel aandacht aan hedonisch welzijn te besteden. Denk hierbij aan:

  • Belonen – een compliment, een bonus
  • Leuke dingen doen – vrijdagmiddagborrel, een bedrijfsuitje,
  • De inwendige mens verzorgen – een nieuwe koffiemachine, lunchfaciliteiten, een lekkere chocoladetaart bakken
  • Populaire collega’s inzetten om de sfeer een positieve draai te geven
  • Zelf het goede voorbeeld geven als manager en niet negatief over anderen praten
  • Positieve feedback de norm maken

Tegelijkertijd moet je investeren in het eudonomische welzijn. Je kunt een grote nieuwe klant eens extra vieren. Of een collega die al lang in je bedrijf werkt in het zonnetje zetten. Maar je doet het dus vooral door doelen te stellen. Want alleen als je doelen stelt kun je ergens voor slagen en zo een langdurig gevoel van tevredenheid creëren. Daarom is loopbaanplanning dus ook zo belangrijk. Het voordeel is dus dat uit het onderzoek blijkt dat mensen met een hoog eudonimisch gevoel van welzijn ook minder gevoelig zijn voor negatieve prikkels op de werkvloer.
 

Meer lezen of leren? 

  • Gezondheid, Zorg & Welzijn
  • HR, Psychologie & Coaching
  • Management