Terug

Wie is mijn sollicitant?

23 december 2019 door Marielle van Raaij

Wanneer je wat weet over employer branding, dan weet je ook dat elke sollicitant een kostbare waarde voor je bedrijf kan zijn. Hoog tijd dus om je eens goed te verdiepen in de persoon die straks aan de andere kant van de tafel zit. Wie is die persoon, wat maakt ze tot sollicitant en waarom wil hij of zij in ons bedrijf werken?

Persoonlijke achtergrond

Tot nu toe kon je als werkgever eenvoudig je HR manager een aantal red flags meegeven. Geboortedatum, postcode, achternaam of profielfoto, de brief van de sollicitant kon ongelezen door de papierversnipperaar. Die luxe hebben veel bedrijven niet meer in deze overspannen arbeidsmarkt.

De vraag naar werknemers is op het moment groter dan het aantal geschikte werkzoekenden. Hoog tijd om eens echt in de achtergrond van de sollicitant te duiken en je zult zien dat je verrassingen tegenkomt. Een geboortedatum is immers maar een cijfer. Een afgebrande dertiger met kleine kinderen kan een stuk minder gemotiveerd zijn dan een vijftiger met uitgevlogen kinderen, die in een bandje zingt en al haar geld uitgeeft aan mindfulness en vakanties. Een mond vol slechte tanden of een slecht zittend pak kan misschien niet prettig zijn, maar misschien kun je het ter sprake brengen en meedenken met een oplossing. Voordat je de beste kandidaat op die basis naar huis stuurt. Uitnodigen, doorvragen en meedenken dus.

Werkgeschiedenis

Een gat in het CV is een slecht teken. Maar is dat wel zo? Een tijdje niet werken betekent nog niet dat iemand dommer is geworden of niets heeft gedaan. Waarom is dat gat in het CV ontstaan? Wat heeft de persoon in de tussentijd gedaan? Vrijwilligerswerk of mantelzorg geeft belangrijke inzichten, zoals leren om je in anderen in te leven, te delegeren en te managen. Ziekte of ander noodlot kan iedereen treffen, maar kan ook een moment van bezinning zijn. Waardoor je later als een completer persoon in het leven komt te staan. Dit kan interessante aanknopingspunten in een gesprek opleveren. Daarbij kan een kandidaat die van de ene naar de andere baan hopt een minder goede match zijn. Maar ook hier geldt: nodig je sollicitant uit om te vertellen over levensfases en inzichten.

Opleiding

Met een diploma-eis is uiteraard niets mis. Zeker niet als je op zoek bent naar een jonge enthousiaste pas-afgestudeerde medewerker voor je team. Ga je op zoek naar een sollicitant voor een senior functie dan is het niet altijd handig. Genoeg selfmade carrière tijgers in de markt. Gemotiveerd om zichzelf te bewijzen, omdat het niet lukte toen ze jonger waren. Als je weet dat maar 15% van de mensen met een IQ hoger dan 135 een universitaire studie af weet te ronden, dan zegt dat al genoeg. Het starre Nederlandse schoolsysteem is niet voor iedereen weggelegd. Heb je moeite met automatiseren of ben je dyslectisch, dan kan dat al gauw een niveau of meer schelen. Wanneer je als werkgever openstaat voor ervaring en motivatie, dan hoeft onvoldoende opleiding geen sta in de weg te zijn. Daarbij kun je extra’s bieden in de vorm van cursussen en opleiding. Een win-win situatie.

Open het gesprek in gaan

Hoog tijd om alle waarschuwingstekens in Cv’s overboord te gooien en te kijken of je aanvullende informatie kan vinden voor je de sollicitatiebrief weggooit. Bij twijfel gewoon uitnodigen en verder vragen. De extra interesse zal je sollicitant weten te waarderen en dat zal zich later in loyaliteit terugbetalen.

Lees ook het eerder verschenen blog: Employer branding om trots op te zijn  

En meer over nieuw zijn op het werk in Hoe was jouw eerste werkdag?

 

  • HR, Psychologie & Coaching